Vložení prvku v DWG

rated by 0 users
This post has 1 Reply | 0 Followers

Top 50 Contributor
Posts 4
Vlce Posted: 02-16-2009 21:34

Vážení kolegové,

zkouším vkládat nové prvky vytvořené v DWG jako knihovní symboly. Bohužel vždy jsem poněkud mimo mřížku (rast 2,5 mm). Mřížku mám v CAD systému, ve kterém kreslím prvky, nastavenou na rastr 2,5 mm. Nicméně jsem vždy o kousek mimo. Nevím zdali se jedná o zaokrouhlovací chybu nebo systematicky má být něco nastaveno jinak. Máte někdo zkušenost s podobnou záležitostí.

Top 25 Contributor
Posts 10

Mám obdobnou zkušenost a přes dlouhou snahu najít "nějaké nastavení" se mi nepodařilo najít nic.

Pro řešení tohoto problému se mi osvědčil následující postup:

1. data symbolů neimporuji jednotlivě ale jako výkres s několika symboly najednou. Odpadne tak časté přecházení mezi programy a PCShematic si kupodivu poradí i s velkými formáty. Obvykle si připravím celou "rodinu" souvisejících symbolů najednou.
  2. pokud to není předem jasné, tak si na jednotlivých symbolech vyznačím polohu vztažného bodu.
  3. po převedení celého výkresu postupně vyřezávám jednotlivé symboly jako oblasti z převedeného výkresu a vkládám je do editoru symbolů jako grafická data nového symbolu. Pokud je to možné, tak umisťuji mnou vyznačený vztažný bod do místa, ve kterém se nalézá editorem nabízený vztažný bod nového symbolu.
  4. potom co nejvíce zvětším okolí vztažných bodů a zkontroluji zda se oba body kryjí. Pokud najdu rozdíl mezi polohami obou bodů, přemístím (při tomto maxinálním zvětšení) editorem nabízený vztažný bod na mnou v symbolu vyznačený pomocný vztažný bod. Obvykle je nutné přepnout rastr na "jemný".
  5. aniž bych dělal cokoli jiného, uložím po umístění vztažného bodu rozpracovaný symbol pod jeho novým jménem na disk a tento symbol znova otevřu. Tím dojde k jeho "zarastrování" a dále již provedu úpravy, které si výsledná podoba symbolu vyžádá. Je vhodné odstranit vyznačení pomocného vztažného bodu a pokud došlo k přemístění vztažného bodu nabízeného editorem přemístit i polohu datových textů symbolu (aby se opět dostaly do správné polohy vůči referenčnímu bodu symbolu.

Přes tato opatření ale někdy zůstává minimální odchylka mezi referenčními body. Obvykle je ale velmi malá a zůstává pod rozlišovací schopností oka na výsledném výkrese. mám podezření, že vzniká tím vlivem výběrového okna, které se definuje nezávisle na rastru a jeho roh je potom považován za počátek souřadné soustavy pro vybraná grafická data.

Přeji mnoho úspěchůSmile

Page 1 of 1 (2 items) | RSS