Witam ponownie
Proszę o radę w jaki sposób dołożyć do aparatu dodatkowe akcesoria, które zostaną wyszczególnione w zestawieniu cześci czy składników.
Np.
W projekcie zastosowałem rozłącznik bezpiecznikowy. W zestawieniu widnieje on pod określonym (wcześniej zdefiniowanym) typem oraz nazwą producenta.
Czy istnieje taka opcja która pozwoli mi przypisać temu rozłącznikowi wkładki bezpiecznikowe tak aby widniały one w zestawieniu, a nie widniały na schemacie? I jeszcze czy możliwe jest aby wkładki te pojawiły się w zestawieniu pod taką samą nazwą jak rozłącznik?
Czyli interesuje mnie opcja która powiąże wiele elementów wyszczególnionych w zestawieniu w jedno urządzenie na schemacie.
Pozdrawiam
Łukasz Grobner
lukbok: Proszę o radę w jaki sposób dołożyć do aparatu dodatkowe akcesoria, które zostaną wyszczególnione w zestawieniu cześci czy składników. Czy istnieje taka opcja która pozwoli mi przypisać temu rozłącznikowi wkładki bezpiecznikowe tak aby widniały one w zestawieniu, a nie widniały na schemacie?
Czy istnieje taka opcja która pozwoli mi przypisać temu rozłącznikowi wkładki bezpiecznikowe tak aby widniały one w zestawieniu, a nie widniały na schemacie?
Można to wykonać na dwa sposoby:
lukbok: I jeszcze czy możliwe jest aby wkładki te pojawiły się w zestawieniu pod taką samą nazwą jak rozłącznik?
I jeszcze czy możliwe jest aby wkładki te pojawiły się w zestawieniu pod taką samą nazwą jak rozłącznik?
Nie bardzo rozumiem, co ma Pan na myśli.
lukbok: Czyli interesuje mnie opcja która powiąże wiele elementów wyszczególnionych w zestawieniu w jedno urządzenie na schemacie.
Zasadniczo kolejność jest odwrotna: zestawienie jest generowane za bazie schematu, a nie odwrotnie. Tzn. elementem źródłowym jest schemat, a nie zestawienie.
Sytuacja, o której Pan pisze (powiązanie wielu elementów z zestawienia w jedno urządzenie na schemacie) jest możliwe po zastosowaniu tzw. "Rysunków zestawieniowych". Są to specjalne rodzaje stron, które zawierają zestawienie elementów, składających się na dane urządzenie. Można więc stworzyć taką stronę, która będzie zawierała specyfikację, że rozłącznik składa się z zasadniczego rozłącznika, z wkładek bezpiecznikowych (np. 3 sztuk) oraz z dodatkowych elementów mocujących, które należy też dokupić osobno. Wstawiając na schemat symbol rozłącznika przypisuje Pan do niego dane nie z bazy danych, ale właśnie z takiego rysunku zestawieniowego. Tworząc następnie zestawienie części może Pan zdecydować, czy ma się na nim pojawić tylko rozłącznik jako 1 pozycja, czy też mają zostać wyszczególnione wszystkie elementy, składające się na ten rozłącznik (wyspecyfikowane na rysunku zestawieniowym). Takich rysunków zestawieniowych można dołączyć do schematu wiele, dla różnych elementów.
Zachęcam do poczytania podręcznika użytkownika i bliższego zapoznania się z tymi tematami.
Pozdrawiam / Best regardsArek Jaskulski INFORMIK Polska / Poland
Witam
Dziękuje za pomoc.
Mój problem udało mi się rozwiązać w jeszcze inny sposób - pośrednio zgodny z Pana opisem. Mianowicie można z menu podręcznego dla danego aparatu wybrać opcję "umieść akcesoria" (kolor NP).
Co do nazwy to chciałem (i tak też zrobiłem) aby te dodatkowe akcesoria miały tą samą nazwę co aparat "główny". Wydaje się to (dla mnie) logiczne aby w zestawieniu składników zarówno rozłącznik bezpiecznikowy jak i wkładki, które należy z nim zastosować nazywały się np. F01 mimo, że znajdują się w dwóch kolejnych wierszach zestawienia.
Z tym generowaniem zestawienia to dla mnie jest jasne. Troszę źle opisałem moją myśl.
Ciekawym wydaje się użycie opisanych przez Pana rysunków zestawieniowych jednak pracochłonne. To czego poszukiwałem udało mi się wykonać (dodatkowe akcesoria). Jednak nie wiem czy rozwiązanie przeze mnie zastosowane jest rozwiązaniem poprawnym (słusznym).
Rozumiem Pana uwagę co do czytania podręcznika. Czasami jednak pojawia się problem znalezienia odpowiedź w podręczniku.
Zauważyłem, że program posiada "ogromne" możliwości i mnogą ilośc funkcji. Czy nie warto pomyśleć o kursie?
lukbok:Co do nazwy to chciałem (i tak też zrobiłem) aby te dodatkowe akcesoria miały tą samą nazwę co aparat "główny". Wydaje się to (dla mnie) logiczne aby w zestawieniu składników zarówno rozłącznik bezpiecznikowy jak i wkładki, które należy z nim zastosować nazywały się np. F01 mimo, że znajdują się w dwóch kolejnych wierszach zestawienia.
Rozumiem. Z Pana opisu wywnioskowałem, że chodzi Panu o nazwę elementu (np. "Rozłącznik") a nie o oznaczenie symboli na schemacie. Nadając tą samą nazwę symbolowi wyposażenia dodatkowego postąpił zgodnie ze sztuką - taki zapis oznacza, że funkcjonalnie jest to jedno urządzenia, choć składa się z kilku osobnych elementów.
lukbok:Ciekawym wydaje się użycie opisanych przez Pana rysunków zestawieniowych jednak pracochłonne. To czego poszukiwałem udało mi się wykonać (dodatkowe akcesoria). Jednak nie wiem czy rozwiązanie przeze mnie zastosowane jest rozwiązaniem poprawnym (słusznym).
Program pozwala wykonać wiele rzeczy na różne sposoby. Sposób, jaki Pan wybierze zależy od Pana potrzeb lub preferencji (jedni wolą dodawać akcesoria, inni tworzą rysunki zestawieniowe).
lukbok:Rozumiem Pana uwagę co do czytania podręcznika. Czasami jednak pojawia się problem znalezienia odpowiedź w podręczniku.
Wspominając o podręczniku chciałem tylko powiedzieć, żeby doczytał Pan więcej w podręczniku, bo dokładniejsze wyjaśnienia tematu przekraczają rozmiary tego forum.
Staramy się odpowiadać na pytania użytkowników krótko i zwięźle, podając rozwiązania pojawiających się problemów. Jak już się wie, co chce się zrobić, wtedy łatwiej szukać w podręczniku tylko tego, co nas interesuje, a nie wertować cały od deski do deski.
lukbok:Zauważyłem, że program posiada "ogromne" możliwości i mnogą ilośc funkcji. Czy nie warto pomyśleć o kursie?
To już pytanie do Pana. My ze swej strony prowadzimy szkolenia z obsługi programu PCschematic (choć faktycznie nie ma o tym informacji w naszym serwisie internetowym - postaramy się to szybko nadrobić).
Oczywiście, że chodziło o mój udział w szkoleniu.
Pytanie wynikło dlatego, że (jak Pan napisał) brak informacji na Waszej stronie o takich szkoleniach. Czekam na ich uzupełnienie.