Praca z elemetami PLC

rated by 0 users
This post has 5 Replies | 1 Follower

Top 25 Contributor
Posts 7
PiotrPak Posted: 04-03-2007 9:18

Właśnie zaktualizowałem program do wersji 9.0.5 i po tej aktualizacji przy pracy z elementami PLC pojawia się komunikat:

Liczba połączeń (1) należących do adres (tu konkretny adres) na symbolu odsyłacza PLC, nie odpowiada temu symbolowi. 

Myślałem, że element, który sam dodałem do bazy jest źle opisany, ale ten sam komunikat pojawia mi się przy korzystaniu z aparatów PLC np. SIEMENS'a

Czy ja coś robię źle, czy jest błąd w programie?

Pozdrawiam 

Top 10 Contributor
Posts 69

Witam!

Dziękujemy za zgłoszenie problemu. Wygląda na to, że to błąd programu. Zgłoszenie problemu zostało już przesłane do producenta. Jak dostaniemy jakąś odpowiedź, to umieszczę ją na forum.

Pozdrawiam / Best regards
Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

• Filed under:
Top 10 Contributor
Posts 69

Witam!

Okazuje się, że nie jest to błąd w programie, tylko konsekwencja zmian w programie i konieczności zmiany kilku symboli. Problem wziął się stąd, że część symboli odsyłaczy PLC została utworzona z wpisanymi numerami adresów We/Wy. Takie postępowanie wymusza też utworzenie symboli PLC z podanymi adresami We/Wy PLC dla pinów w symbolu.

Poprawione symbole udostępnimy wraz z najbliższą aktualizacją bazy danych. W razie problemów, proszę o bezpośredni kontakt z naszą firmą.

Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Top 10 Contributor
Posts 69

Witam!

Należy się Panu jeszcze jedno wyjaśnienie. Sterowniki PLC Siemensa w bazie aparatury oraz symbole były przygotowywane już dość dawno, do starszych wersji programu. W międzyczasie pojawiły się nowe wersje programu, rozbudowano również obsługę sterowników PLC. W efekcie baza Siemensa trochę się zestarzała i nie działa teraz najlepiej. Jeżeli potrzebuje Pan sterowniki Siemensa, proszę o kontakt, uzgodnimy sposób postępowania z tymi sterownikami. Jeżeli natomiast chciałby Pan potestować działanie programu, proszę sięgnąć po sterowniki firm FATEK lub GE Fanuc. Sterowniki Siemensa zostaną uaktualnione, mam nadzieję, że uda się to zrobić w okolicach wakacji.

Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Top 25 Contributor
Posts 7
W moim przypadku chodzi o korzystanie na codzień z komponentów PLC firmy Siemens. W związku z tym, dla mnie bedzie bardziej konieczne uzgodnić ten sposób postępowania i samemu, lub z Państwa pomocą, budować potrzebne elementy.
Top 10 Contributor
Posts 69

Witam!

Problem bierze się stąd, że część symboli We/Wy PLC nie ma zdefiniowanych domyślnych adresów dla We/Wy. Należy więc wejść do edycji danego symbolu We lub Wy PLC (symbole te znajdują się w folderze PLC w bibliotece symboli) i dla pinów określić adresy. Nie muszą to być jakieś konkretne adresy, chodzi o to, żeby każdy pin miał inny adres, np. ".00", ".01", ".02" itd. To zapobiegnie pojawianiu się komunikatu, o którym Pan pisał. A przy wstawianiu aparatu z bazy danych program i tak wstawi adresy takie, jak zostały zdefiniowane w bazie danych. Ponieważ symbole We/Wy PLC mają czasem różne rodzaje pinów, odpowiadające We lub Wy PLC, ale też np. do podłączenia zasilania, adresy należy przypisywać tylko pinom, które mają Status We/Wy (Rozszerzenie) ustawiony na "PLC".

Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Page 1 of 1 (6 items) | RSS