Witam!
Lioleon:Czy jest mozliwość automatycznego przenumerowania złączek gdzy mam zrobioną w projekcie juz gotową listwe z numerami X1:1 do X1:50 i chciałbym ze środka usunąć złączki lub dodać kilka nowych.
Lioleon:Zawazyłem tez dziwną rzecz przy generowani listw zaciskowych, gdy mam listwe z zaciskami X1:1, X1:2, X1:3, X1:PE X1:4, X1:5, X1:PE do tych grup podłączone są np silnik 3F i silnik 1F program przy generowaniu listwy rozrzuca na oddzielne strony złaczki z symbolami X1:1,2,3 X1:4,5 i oddzielnie same listwy X1:PE z symbolami.Jes moze na to jakiś sposób, jakieś inne oznaczenia listwy PE?
Pozdrawiam / Best regardsArek Jaskulski INFORMIK Polska / Poland
Testując ten przypadek znalazłem pewne wyjście "na około". Należy najpierw przenumerować złączki podając jako numer początkowy wartość, która jest wyższa od najwyższego numeru zacisku dla danej listwy (w Pana projekcie była to wartość 46, ja wpisuję np. 100). Program poprawnie ponumeruje zaciski. Następnie należy wejść ponownie do przenumerowywania, ale tym razem zostawić już 0 (zero) jako wartość domyślną. Program ponownie przenumeruje złączki, tym razem zgodnie z naszymi oczekiwaniami.Jest też inne wyjście, stosowane dotychczas w starszych wersjach. Należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na jedną ze złączek i z menu podręcznego wybrać "Wybierz nazwę". Na ekranie pojawi się lista wszystkich symboli (tu: złączek) o danej nazwie (tu: -XS). Z listy należy usunąć (używając klawisza Delete) te złączki, które nas nie interesują, w więc "PE" - usuwamy je tylko z listy, w projekcie pozostaną bez zmian. Następnie klikamy na przycisk Parametry obiektu (ikona z napisem DATA w górnym pasku narzędziowym). W oknie dialogowym "Parametry aparatu" w polu nazwa wpisujemy "-XS:1" (gdzie "1" oznacza numer zacisku dla pierwszej złączki). Następnie przytrzymujemy klawisz Ctrl i klikamy na ikonę "+" za polem nazwa. Przed polem nazwa pojawi się gruby znak "+" - oznacza to automatyczne numerowanie. Klikamy OK i program przenumeruje wszystkie zaciski. UWAGA! Program przenumeruje zaciski w takiej kolejności, w jakiej będą wyświetlane na liście. Przed zmianą numeracji warto więc posortować listę np. według numerów stron (klikając na nagłówek odpowiedniej kolumny).
Błąd w programie występujący przy numeracji zacisków złączek został już rozwiązany. Wysłałem do Pana e-mail z patch-em.
Proszę o umieszczenie opisywanego patcha w dziale uaktualnienia!
Pozdrawiam
Łukasz Grobner
Producent nie zezwala na umieszczanie takich niepełnych patchy-y. Mogę jednak wysłać go Panu e-mailem.
Nie rozumiem tego zakazu. Proszę o maila.