nowy element

rated by 0 users
This post has 2 Replies | 1 Follower

Top 25 Contributor
Posts 12
lukbok Posted: 01-11-2007 12:09
Witam serdecznie

Chcę wstawić do projektu nowe urządzenie. Urządzenie to będzie przedstawione jak prostokąt z wejściami L1, L2, L3, N. Jakie dołączyć do tego prostokątu linie lub punkt aby po przyłączeniu linii przewodzących (od złączek szafy np.X1) pojawiło się połączenie elektryczne.
Ważną sprawą jest aby w zestawieniu złączek połączenia te nie zostały wyświetlone. Jednak w zestawieniu kabli było określone, że kabel prowadzony jest od złączki np. X1 do tego połączenia (które mogę wtedy określić jako L1)

Pozdrawiam
Top 10 Contributor
Posts 69
Witam!
Są dwie możliwości:
1. Stworzyć nowy symbol w Edytorze symboli.
2. Utworzyć nowy symbol za pomocą Automatycznego tworzenia symboli.

Pierwsza opcja pozwala utworzyć symbol o dowolnym wyglądzie, jednak trzeba wszystko samemu narysować oraz wstawić punkty połączeń dla symbolu (można przerobić istniejący symbol).

Druga opcja pozwala na tworzenie prostych symboli (prostokąt lub okrąg), ale za to robi to automatycznie i wstawia od razu punkty połaczeń. Taki symbol wygenerowany automatycznie można oczywiście później wyedytować i poprzerabiać do swoich potrzeb.

Polecam lekturę podręcznika do programu, rodział Podstawowe funkcje rysunkowe/Symbole/Automatyczne tworzenie symboli.

Pozdrawiam / Best regards
Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Top 25 Contributor
Posts 12
Dziękuję. Opis ten rozwiązał mój problem.
Page 1 of 1 (3 items) | RSS