Usuwanie stron z projektu, odnośniki

rated by 0 users
This post has 5 Replies | 1 Follower

Top 25 Contributor
Posts 13
Lioleon Posted: 01-01-2007 21:14
Od niedawna jestem użytkownikiem pełnej wersji PCschematica i mam kilka pytan odnośnie jego funkcji.
Podczas usuwania strony ze środka projektu numery kolejnych stron nie są aktualizowane, to samo dzieje się podczas dodawania tylko tu problem można rozwiązać przeciągając jakąś gotową strone ze standardowych.

Drugie moje pytanie to odsyłacze przy stykach styczników lub przekażników czy można je wyłączyć jeżeli używam numeracji cewek -(strona)K(scieżka) odnośniki są zbędne gdyż sama nazwa jest odnośnikiem.
Top 10 Contributor
Posts 69
Lioleon:
Podczas usuwania strony ze srodka projektu numery kolejnych stron nie sa aktualizowane, to samo dzieje sie podczas dodawania tylko tu problem mozna rozwiazac przeciagajac jakas gotowa strone ze standardowych.

Jest to zrobione celowo. Gdy projekt ma setki stron, ich przenumerowywanie spowalniałoby dzialanie programu tym bardziej, że wraz ze zmianą numerów stron zmieniają się wszystkie odsyłacze. Przenumerowywanie podczas wstawiania nowych stron za pomocą Przeciągnij i rysuj też można wyłączyć, żeby nie spowalniać działania programu. Po usunięciu (lub dodaniu) nowych stron wywołuje się Menu strony, zaznacza się interesujące nas strony, a następnie klika się na opcję Numer strony. Należy podać początkowy numer strony (np. 25) - program ponumeruje zaznaczone strony kolejnymi numerami zaczynając od numeru 25.

Lioleon:
Drugie moje pytanie to odsylacze przy stykach styczników lub przekazników czy mozna je wylaczyc jezeli uzywam numeracji cewek -(strona)K(sciezka) odnosniki sa zbedne gdyz sama nazwa jest odnosnikiem.

Tak, można je wyłączyć. Proszę tylko pamiętać, że odsyłacze nie są tylko tekstem na rysunku, ale po ich kliknięciu może Pan automatycznie przeskoczyć do cewki / styków.
W celu wyłączenie odsyłaczy przy stykach należy wejść do Ustawienia -> Teksty/Symbole. W oknie dialogowym w kolumnie Teksty zaznaczyć Odsyłacze, a następnie w kolumnie obok - Odsyłacze - zaznaczyć Odsyłacze symboli. Następnie należy odznaczyć opcję Wyświetlaj w projekcie, znajdującą się w prawej górnej części okna dialogowego.
W celu wyłączenia wyświetlania odsyłaczy pod cewkami, należy wejść do Ustawienia -> Parametry strony, kliknąć na Odsyłącze (dolny prawy róg okna dialogowego). W oknie Ustawienie systemu odsyłaczy na zakładce Poziome odznaczamy opcję Główny odsyłacz - symbole odsyłaczy dla cewek znikną z projektu. Nie wiem, czy jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż na schemacie traci się informację o położeniu styków dla cewek, ale zależy to od preferencji użytkownika.

Pozdrawiam / Best regards
Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Top 25 Contributor
Posts 13
Wszystko działa, jedyny mankament z tym usunięciem odsyłaczy to to że usuwają się także odsyłacze do styków pomocniczych zabezpieczeń lub innych urządzeń które są rozmieszczone na kilku stronach, To mogli by poprawić w następnej wersji ;)
żeby można było wyłączyć odsyłacze tylko przy stykach.
A czy jest moliwść włączenia auto numerowania złączek żeby za każdym naniesieniem złączki np X1:1 przy wstawieniu następnej nie trzeba było wciskać tego + do zwiększenia numeru.

Top 10 Contributor
Posts 69
Lioleon:
Wszystko działa, jedyny mankament z tym usunięciem odsyłaczy to to że usuwają się także odsyłacze do styków pomocniczych zabezpieczeń lub innych urządzeń które są rozmieszczone na kilku stronach, To mogli by poprawić w następnej wersji ;) żeby można było wyłączyć odsyłacze tylko przy stykach.

Jeżeli wyłączył Pan symbole odsyłaczy pod symbolami cewek, może Pan zmienić typ symbolu dla sytków ze "zwierny" lub "rozwierny" na "normalny" - spowoduje to zniknięcie odsyłaczy, które są tworzone automatycznie między cewką i stykami. Innym rozwiązaniem jest zmiana koloru dla tekstu odsyłacza na "NP" (non printable - nie drukowany). Tekst zrobi się szary, i będzie działało automatyczne przeskakiwanie do cewki / styków. Odsyłacz nie będzie jednak drukowany.

Lioleon:
A czy jest moliwść włączenia auto numerowania złączek żeby za każdym naniesieniem złączki np X1:1 przy wstawieniu następnej nie trzeba było wciskać tego + do zwiększenia numeru.

Tak. Należy wstawić na schemat pierwszą złączkę z numerem symbolu i numerem zacisku (np. X1:1). Następnie należy włączyć opcję Nazwa automatyczna (ikona ze znakiem zapytania nad znakiem odfajkowania, znajduje się na pasku narzędziowym między nazwą symbolu i skalą). Kolejne wstawiane złączki będą miały numery X1:2, X1:3 itd. Jeżeli natomiast najpierw włączy Pan tą opcję, a następnie zacznie wstawiać złączki, program będzie im nadawał kolejne numery symbolu (np. X1, X2, X3 itd.) a numery zacisków będą wynosić 0.

Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Top 25 Contributor
Posts 13
Chyba będę sie musiał wybrać na jakieś szkolenie, strasznie dużo ułatwie ma ten program :) A czy jest możliwość wstawienia złączek w środek numeracji, gdy mam już zrobine złączki od 1 do 80 np. i chcę wstawić w srodek jeszcze kilka dodatkowych żeby program przenumerował reszte.
Top 10 Contributor
Posts 69
Lioleon:
A czy jest możliwość wstawienia złączek w środek numeracji, gdy mam już zrobine złączki od 1 do 80 np. i chcę wstawić w srodek jeszcze kilka dodatkowych żeby program przenumerował reszte.

Tak. Służy do tego funkcja Zmiana nazw symboli z menu Narzędzia (dostępna od wersji 9). Służy ona do przenumerowywania symboli i zacisków w złączkach. Pozwala też na wstawienie "dziur" w numeracji, w celu wciśnięcia nowych symboli (lub zacisków złączek) w środek numeracji.

Arek Jaskulski
INFORMIK
Polska / Poland

Page 1 of 1 (6 items) | RSS